Begin 2019 werd ik door Kim Vlug geïnterviewd voor Het Glazen Kind. Een prachtig initiatief waarbij een groep studenten een mediaconcept aan het ontwikkelen waren voor brussen. Dit om de relatie tussen ouders en brusjes beter maken, brussen een mogelijkheid te bieden om hun ervaringen te delen en de ervaringen van andere brusjes te lezen.
Helaas bestaat hun website niet meer. Toch wil ik heel graag, als ervaringsdeskundige en brus, dit interview met je delen:
Waarom geef je specifiek coaching aan brusjes?
Een van de doelgroepen waar ik mij met liefde op richt zijn Brusjes. Met een hoofdletter B van belangrijk. Als je een bijzondere broer en/of zus hebt, komt het veelvuldig voor dat er niet in jouw behoeftes wordt voorzien, dat de aandacht naar de ander uitgaat.
Thuis en in jouw familie maken ze zich wellicht zorgen om jouw broer/zus. Je hebt zelf ook zorgen. Je ziet en merkt dat er anders met hem/haar wordt omgegaan dan met jou. En dat is niet erg, maar weet dat je er zelf ook helemaal toe doet! Jij bent ook onverdeelde aandacht en onvoorwaardelijke liefde waard.
Het is niet als vanzelfsprekend dat het met jou wel goed gaat. En je hoeft je nergens schuldig over te voelen: jouw belevingswereld en emoties doen ertoe.
Wat is volgens jou het grootste probleem bij brusjes?
Eigenlijk wil ik niet zozeer over een probleem praten, maar meer over een levensles. In de thuissituatie en daarbuiten kun je op vele mogelijke manieren uitgedaagd worden. Je mag in dit leven ervaringen opdoen en sommige zijn leuk, andere zijn minder leuk. Uiteindelijk brengt het ons verder, groeien wij daardoor.
Ik heb het idee dat je als brus nog meer uitgedaagd wordt om te leren dat je er mag zijn, dat ook jij helemaal goed bent en de liefde en aandacht waard bent. Dat je dicht bij jezelf mag blijven, ook al groei je met iemand op die de aandacht naar zich toe trekt.
Wie ben jijzelf als brus?
Welke ruimte mag jij voor jezelf innemen?
Waar geloof jij in?
Hoe heb je je eigen jeugd ervaren als brusje?
Zoals ik het hierboven beschrijf, zo dacht ik er in mijn jeugd niet over. Ik vond het vooral heel lastig om met een tweelingbroer op te groeien die alle aandacht opeiste. Zowel positief als negatief. Die mij op sommige momenten radeloos liet voelen of door wie ik mij totaal liet wegcijferen.
Energetisch gezien zijn mijn broer en ik ook nog eens heel erg nauw met elkaar verbonden.
Dit maakte het voor mij nog uitdagender. Waar begint hij en waar begin ikzelf?
En dus heb ik mogen leren om mijn eigen ruimte in te gaan nemen, om te voelen wat is van mij en wat is van een ander. Ik hoef niet continue te zorgen voor, ik mag ook voor mijzelf kiezen en uitspreken hoe ik ergens over denk of hoe ik erin sta. Ik mag er ook zijn en ik ben ’t waard.
Welke ervaring is je het meest bijgebleven van een sessie?
Het is niet zozeer een ervaring, als wel de (h)erkenning. Dat er weer een bepaalde sprankeling terugkomt in de ogen van iemand die is gaan beseffen dat de wereld niet alleen om een zorgintensieve broer/zus draait, maar dat diegene er zelf ook mag zijn. Als individu.
Hoe help jij brusjes en wat zijn de resultaten hiervan?
Wat ik vooral belangrijk vind is dat er meer aandacht komt voor brusjes. Ik zou een ieder die hierin geïnteresseerd is, dan ook graag willen vragen om dit #zieOnsOok filmpje van Stichting Kind en Ziekenhuis op YouTube te bekijken.
Sommige ervaringen die je als brusje meekrijgt in je jeugd kunnen traumatisch zijn.
Misschien ben je wel heel erg beschermend opgevoed, of heb je je vroeger zodanig zorgen gemaakt dat je daar nu nog hinder van ondervindt.
In dit kader ben ik mij verder gaan ontwikkelen op het gebied van EFT. EFT staat voor Emotional Freedom Techniques en wordt ook wel kloppen of tapping genoemd. Deze prachtige zelfhulptool is eenvoudig te leren en zorgt voor rust in je lichaam en rust in je hoofd. Negatieve emoties mogen losgelaten worden. Het is tevens in te zetten bij het verlichten van pijn.
Een breed in te zetten methode dus om meer in balans te komen, zodat je beter om kunt gaan met de situatie waar je in zit. En verder bestaat mijn coaching uit: luisteren, waar nodig advies geven, een spiegel voorhouden, maar vooral jou de onverdeelde aandacht en liefde geven die ook jij verdient!
En wat ik hier dan van teruggekoppeld krijg?
“Aandacht, serieus genomen worden, advies”.
“Dat mijn boosheid, verdriet, zorgen er mogen zijn”.
“Dat je ondanks je verdriet er mag zijn”.
Ik wens jou, ik wens iedere brus een leven toe vanuit vertrouwen, compassie en liefde! En weet: jouw (binnen)wereld doet ertoe!
Veel liefs,
Debbie